Terug naar overzicht

24/05/2019

Welke lens moet ik kiezen? - door Ioannis Tsouloulis

Binnen het X Series gamma zijn 4 soorten lenzen met specifieke eigen eigenschappen:

  • De XC lenzen zijn de goedkoopste en zijn bedoeld als instaplens voor de gemiddelde fotoliefhebber.
  • De XF lenzen zijn technisch de beste lenzen en mikken op gevorderde amateurs en/of professionele fotografen.
  • De teleconverters dienen voor het verlengen van de brandpuntsafstand bij bepaalde lenzen.
  • De cinelenzen zijn specifiek gemaakt voor videotoepassingen.

Licht en compact

Voor fotografen die zo universeel mogelijk willen fotograferen is de XF18-55mmF2.8-4 R LM OIS WR lens ideaal. Deze lens is zeer licht en compact, heeft een sublieme optische kwaliteit én is multi-inzetbaar. Ze wordt bovendien meestal verkocht als kitlens met een van de X Series camera’s. Wil je een tweede compacte en budgetvriendelijke lens toevoegen, dan kies je best voor de XF55-200mmF3.5-4.8 R LM OIS lens.

Werk je liever met één lens met een heel groot zoombereik, dan is de XF18-135mmF3.5-5.6 R LM OIS WR de ideale keuze.

Professionals

Professionele fotografen zullen eerder aan de slag gaan met de XF8-16mmF2.8 R LM WR, de XF16-55mmF2.8 R LM WR en de XF50-140mmF2.8 R LM OIS WR. Deze lenzen zijn razendsnel in hun scherpstelling en daardoor ook aangewezen lenzen voor professioneel gebruik.

Straat

Voor straatfotografie heeft FUJIFILM een speciale lijn ontwikkeld, namelijk de XF16mmF2.8 R WR, XF23mmF2 R WR, XF35mmF2 R WR en XF50mmF2 R WR. Deze lenzen hebben een compact design, zijn regen- en stofbestendig en worden gekenmerkt door een zeer snelle scherpstelling. Doordat ze zo compact zijn, zijn ze ook heel onopvallend in gebruik.

Wil je een nog kleinere lens voor straatfotografie, dan kan je zeker ook de XF27mmF2.8 ‘pancake’ lens gebruiken. Deze heeft geen diafragmaring op zijn behuizing. Het diafragma wordt bediend door een draaischijf op de camera zelf.

Landschap en architectuur

Landschaps- en de architectuurfotografen raden we de XF10-24mmF4 R OIS aan. Met deze lens creëer je zeer scherp beeld zonder vertekening. Ideaal dus om weidse vergezichten en zelfs de kleinste ruimtes in gebouwen volledig in beeld te kunnen brengen. Bovendien is deze lens zeer licht en compact!

Breng je naast landschappen vaak ook dieren in beeld, dan kan je je set aanvullen met de XF50-140mmF2.8 R LM OIS WR of de XF100-400mmF4.5-5.6 R LM OIS WR. Beide lenzen zijn voorzien van een beeldstabilisator om zelfs bij weinig licht zonder statief te kunnen fotograferen.

Natuur

Voor natuurfotografen met een focus op bloemen en insecten is de XF60mmF2.4 R Macro of de XF80mmF2.8 R LM OIS WR Macro de perfecte aanvulling. Die laatste is zelfs voorzien van een ingebouwde beeldstabilisator waardoor je ook zonder statief prachtige macro-opnames kan maken.

Sport

Een absolute must voor professionele sportfotografen is dan weer de XF200mmF2 R LM OIS WR lens. Met deze hoog kwalitatieve telelens kan je zeer snelle actiesporten met weinig licht en een heel kleine scherptediepte perfect in beeld brengen. Dankzij deze lens kan je het onderwerp als het ware losmaken van de achtergrond en mis je geen enkel shot.

Portret

Is jouw focus portretfotografie, dan is de XF56mmF1.2R (APD) je op het lijf geschreven. Dankzij deze lens verkrijg je haarscherpe beelden met een heel kleine scherptediepte. Bovendien wordt de XF56mm gekenmerkt door een snelle scherpstelling en vooral een prachtig ‘bokeh’. De APD versie is voorzien van een extra APD filter voor een nog zachtere ‘bokeh’.

Noot: Alle X Series camera’s zijn voorzien van een APSC sensor. Hou dus zeker rekening met een cropfactor van ongeveer maal 1,5 ten opzichte van de full frame maat. Een 35mm lens van FUJIFILM heeft zo als full frame equivalent een brandpuntsafstand van 53mm.

Klik hier voor het complete FUJIFILM lensgamma.

Veel fotografieplezier met je FUJIFILM camera's en lenzen!