Terug naar overzicht

22/03/2019

Vijf tips voor betere reisportretten - door Piet Van den Eynde

1. Leer een paar woorden van de lokale taal

Of je nu naar India of Ivoorkust gaat, het  is altijd mooi meegenomen om een paar woorden van de lokale taal te kennen. Tijdens een foto- en fietsreis door Iran had ik zelfs ooit door een bevriende Belg met Iraanse roots een briefje laten makenwaarop uitgelegd stond dat ik graag mensen portretteerde die ik ontmoette. Toen ik in India was, leerde ik het Hindi voor ‘kijk hierheen’ en ‘kijk daarheen’ fonetisch uit het hoofd. Zo kon ik ontsnappen aan de typische, formele, recht in de lens kijkende houding die veel mensen aannemen wanneer je ze vraagt of je een foto mag maken.


Deze foto maakte ik op 10 meter van de hoteldeur in Varanasi. Ik vond een interessant stukje achtergrond en vroeg de man of hij weg van de lens kon kijken. Fujifilm X-Pro2 | XF50-140mmF2.8 R LM OIS WR @ 94.5 mm | 1/250 sec bij f/2.8 | ISO 200

2. Fotografeer mensen in hun natuurlijke omgeving

Het vorige portret werd gemaakt met een typische portretlens: de Fujinon 50-140 mm. Ik had uiteraard ook de excellente 90 mm of de 56 mm kunnen gebruiken, maar die had ik niet bij. Dergelijke lenzen laten je toe om mooie portretten te maken waarbij de achtergrond onscherp wordt en het onderwerp beter in de verf wordt gezet, maar ze geven weinig context over waar de foto gemaakt werd. Experimenteer daarom ook eens met een omgevingsportret. Hierbij kom je dichter bij je onderwerp, maar gebruik je tegelijkertijd een ‘bredere’ lens zoals de 16, 18 of 23 mm of een breedhoek-zoom zoals de 10-24 zodat je niet alleen je onderwerp voldoende groot in beeld brengt, maar ook de omgeving errond.


Dit klassieke portret maakte ik met de 110 mm f/2 GF lens wijd open. Het resultaat is dat de achtergrond mooi onscherp weergeven wordt. Het is echter pas bij de tweede foto, waar ik een bredere lens gebruikte, dat je ook ziet wat het meisje precies aan het doen is. Een portret met een breedhoeklens geeft meer context aan je foto’s. Fujifilm GFX 50R | GF110F2 R LM WM | 1/125 sec bij f/2 | ISO 100, grijsfilter

​Fujifilm GFX 50R | GF32-64mmF4 R LM WR @ 33.8 mm | 1/125 bij f/8 | ISO 100

3. Als je de zon niet kan verplaatsen, verplaats dan je onderwerp…

Heb je al eens een fatsoenlijk portret proberen te maken van iemand wanneer de zon hoog aan de hemel staat? Dat lukt niet, omdat de hoge zon meestal harde en lelijke schaduwen werpt. De zon kan je niet zomaar verplaatsen, en wachten zit er ook niet altijd in, maar je kan wel vaak je onderwerp verplaatsen. Deze vrouw verplaatste ik net binnen de opening van een grote poort. Daardoor kreeg ik mooi zacht licht, een veel flatterender portret en op de koop toe nog een interessante achtergrond.


Fujifilm X-T1 | XF56mmF1.2 R | 1/250 sec bij f/2.5 | ISO 400

4. … of gebruik flitslicht

Net omdat de kwaliteit van het licht niet altijd is wat je wilt, heb ik op reis altijd (minstens) één flitser mee en een zender om die flitser los mee aan te sturen. Zo kan ik zelf de richting en de kwaliteit van mijn licht bepalen. Deze foto werd gemaakt in de schaduw. Op zich kon ik perfect de ISO van mijn Fujifilm camera verhogen, maar ik wilde een gerichter, meer contrastrijk licht dat van opzij kwam om het gezicht van de man beter te ‘sculpteren’. Dus plaatste ik een Godox AD200 flitser binnen in de deuropening en vroeg ik de man om in die richting te kijken.

Fujifilm GFX 50R | GF32-64mmF4 R LM WR @ 64 mm | 1/125 sec bij f/8 | ISO 

5. Bedanken doe je met een printje

Indien je graag mensen fotografeert, houd dan zeker een plaatsje vrij in je fototas voor een direct-klaar printer. Zelf gebruik ik een Fujifilm instax SHARE SP-2. Niet alleen tover je er altijd een glimlach mee op de gezichten van de mensen die je net fotografeerde, maar vaak zullen die afdrukjes op hun beurt nieuwe foto-opportuniteiten creëren.


Fujifilm X-E2 | XF14mmF2.8 R | 1/180 sec bij f/9.0 | ISO 200

Tekst en foto’s door Fujifilm X-ambassador Piet Van den Eynde. Meer weten over flits- of reisfotografie? Bekijk dan Piets boeken op www.morethanwords.be.